Siem in de Vlevopolder

Het was weer zover : Finn en Fae moesten naar de kapper. Dus weken geleden de afspraak gemaakt met de trendy honden hairstylist in Swaffelerbint.
Hondje Pip van Hannah ook gelijk mee, wie weet krijgen we nog quantumkorting ?
Gisteravond nog even de Gary Fisher (mijn trouwe polderkameraad) in orde gemaakt. Nu ja, daar hoefde in principe niet veel aan te gebeuren, want die is maanden geleden in de vaseline gezet. De ketting stond nog lekker in de ouwe carterolie (beter dan squirtlube !) maar de achterband was wel op en een beetje lek. Ooit nog geprobeerd het lek te vinden maar zonder succes. Geen gaatje te vinden maar elke keer als ik ‘m pakte weer plat. Dan de (ook versleten maar nog niet zo erg als die van Gary zelf) achterband van de Canyon er maar op.
Afijn, om even half 8 vertrek ik uit Maassluis om even kwart over 9 te arriveren.
Hondjes nog een keer laten piesen en afleveren bij de kappert.
Fiets uit de auto, omkleden en gaan.
Ondanks de treurige weersvoorspellingen is het zowaar droog ! Wel fris dus zakdoek op m’n kop en ik had zowaar de lange warmere winterbroek maar meegenomen. Dus redelijk comfortabel stap ik op.
Het doel dit keer was om een bakkie met te gaan doen bij een filiaal van Haje, langs de A6 ca 25 km voor Lelystad (komend vanaf Almere).
In het begin lukt het aardig die kant op te rijden. Het valt namelijk niet mee in de Flevopolder om op je richtingsgevoel te vertrouwen. Nauwelijks herkenningspunten (die paar plukje bos overal nemen het zicht op de horizon vaak helemaal weg) en soms draaien wegen of paden weer helemaal terug. Ik rij eerst nog wat op saaie lange rechte polderwegen, maar later kom ik op een leuk gravelpad. Niet wetende dat dit eindigt bij een soort in een bos verscholen vrijstaat, waar zo te zien personen bivakkeren die in afwachting zijn om in hechtenis genomen te worden. Overal auto’s waar al meerdere malen geen APK meer op gegeven is en overal terungzooi zoals koelkasten enz. Gelukkig nog weinig leven op dit vroege tijdstip. Ik draai om en zie verderop iets wat lijkt op een doorgaande gravelstrook. En ja hoor, ik rij min of meer tussen de A6 en Lelystad zuidwaarts. Richting Haje dus.
Dan plots een luide sis. Shit, achter lek ! En gisteravond nog tegen Kooij en Jan gezegd dat ik bijna nooit lek rijdt. Sta je dan in de middle of fucking Flevopolder.
Uiteraard een nieuw bandje erin en gaan weer. Minder ‘gaan’ want het pompje heeft niet de power om de band lekker hard te pompen. Dan maar met minder snelheid maar met meer comfort de rit vervolgen.
De pechduivel grijpt me nog een keer in m’n nekvel : fietspad naar Haje (denk ik) is afgesloten. Zal ik het wagen ? Toch maar niet, stel je voor dat ik echt niet verder kan….
Dan plan gewijzigd : in Lelystad maar op zoek naar een koffie.
Jaja, Lelystad. Als er 1 plaats een fiets-Bermuda driehoek is dan is dat Lelystad ! Geen idee welke kant ik op moet. En ik heb ook wat lichte tijdsdruk want ik moet ca 1 uur / half 2 alvast een of twee van de honden ophalen.
Bovendien blijkt mijn achterband toch niet 100% luchtdicht te zijn en hobbel ik min of meer Lelystad door. Elke bocht dribbel ik opzij. Beetje lucht erbij dan en maar niet al te ver meer om. Dan maar koffie in Swifterbant, fuck Lelystad.
Na nog wat gokken kom ik verrek weer op hetzelfde gravelpad als een dik uur eerder maar uiteraard in tegenovergestelde richting. Geen straf want het is een leuk paadje.
Ik bereik uiteindelijk de oever van het overgebleven stukje IJsselmeer en rij lekker windje mee noordwaarts. Terwijl de km’s onder de wielen doorrollen voelt de achterkant steeds softer aan.
Nog 1 x bijpompen en dan moet ik het halen.
Even later schommel ik Swifterbant binnen.
Wat een gat is dit ! Een troosteloos saai zootje straten en huizen. Post noemde onlangs in een verslag nog ‘de enige plaats in Nederland waar de huizenprijs niet is gestegen’. Wellicht doelend op Spijkenisse, of Hoogvliet of Pernis ? Hier is de huizenprijs gewoon gedaald neem ik aan.
Op m’n laatste beetje lucht kom ik bij de auto. Fiets erin en omkleden (koud !) en op naar de lokale patatboer. Verrek, ‘mijn’ patatboer is dicht ! Zowaar zit in het rijtje winkels een lunchroom. Daar maar naar binnen dan. Er moet toch wat gegeten en tijd verdreven worden.
Op de parkeerplekken voor de winkels is zelfs een parkeerschijf verplicht ! 6305 inwoners, half lege straten en een parkeerschijf nodig ? Swifterbant wil zeker als een echte plaats gezien worden ?
Afijn, patatje met smaakte prima, en de eerste 2 honden zijn inmiddels klaar.
Fae en Pip zien er weer piekfijn uit. Fae d’r mooie donkere kleur is weer terug. Ze moet wel een kilootje afvallen eigenlijk 🥴.
Pip is ook helemaal strak maar heeft nu wel een erg kaal en wit koppie. Lijkt wel een Gremlin ! Komt wel goed als het haar weer gaat groeien.
Nu nog wachten hoe Finn straks naar buiten komt.
En dan weer comfortabel op Maassluis aan !
En zo zie je maar, je ziet pas wat voor weer het echt is op de dag zelf. Ik had mazzel vandaag 👍

Auteur: Siem