Drie landen

Zo, vandaag weer ff een rondje op de racer.

Gisteren heb ik toch maar het Fizik Arione zadel verwisseld met de Gobi voor toch wat meer comfort. Ook heb ik de voorvork ‘inserts’ verwisseld. Hierdoor 5 mm meer wielbasis (scheelt lekker veel) maar ook een iets kortere naloop. De kortere naloop zou een wat zenuwachtiger stuurgedrag moeten opleveren. Iets wat ik nu juist niet wil, want de laatste rit hier met nogal wat wind maakte de fiets al nerveus genoeg (de Wilier zou dan een stuk rustiger gereden hebben). Ik hoop dat de iets langere wielbasis de fiets toch wat neutraler maakt in ieder geval.

Afijn, de meiden gingen samen op pad, ik was al lekker met de honden weggeweest dus gaan !

Bij het huisje gelijk de weg op, linksaf naar Slenaken.

Na 2,5 km dus gelijk de Loorberg op, en dat valt niet mee met ‘kouwe’ benen. Toch peddel ik lekker omhoog.

Bovenaan gekomen ga ik niet gelijk door naar de Camerig, maar rij via Teuven België in. Hier een haarspeldbocht bergaf, gevolgd door zo’n zelfde klim omhoog en weer gevolgd door een afdaling naar kasteel Beusdael. In mei moest Johan mij hier nog omhoog trekken ?. Inmiddels heb ik de carbon remmen aardig door. Het remt best aardig. Tenminste, wij ouwe bokken remmen eigenlijk nooit echt, maar schrapen alleen wat snelheid eraf zeg ik maar.

Hoewel bij een beetje doorknijpen er echt wel wat gebeurd. En het is droog weer he. Nog geen ervaring bij regen (en dat mag van mij ook zo blijven).

Mijn doel is om in het mooie oude stadje Eupen een bakkie met te doen. Maar ik wil niet de lange saaie weg door de industrie en grote winkelketens bij het stadje Welkenraedt pakken.

Ik rij op de gok dus een beetje om en kom op een berucht stuk superslecht Belgisch asfalt terecht. Volgens mij voor het laatst geasfalteerd in 1939 ! Gelijk een goede banden- en wielentest dus. Er springen geen carbonvezels om m’n oren dus vooruit maar. Ik ga op de gok / gevoel weer een keer rechts en kom toch in Welkenraedt uit. Maar niet de te vermijden weg, maar mooi asfalt door een woonwijk. Prima !

Verderop weer op gevoel een andere kant uit en even later, weer Welkenraedt ?. Bestaan er echt 6 plaatsen met die naam of kom ik er steeds vanaf een andere kant in ?

Even verder zie ik borden met Verviers, Jalhay en Gillepe. Echt de Ardennen dus, en dat vind ik een tikkie te ver.

Dan tegenovergesteld rijden en ik zie wel weer.

Inderdaad zie ik weer Welkenraedt, en kom zowaar halverwege uit bij die lange nare weg. Toch dan maar erop gedraaid en huppekee, zo Eupen in.

Op het eerste het beste terras een koffie met een soort tompouce besteld, heerlijk !

Nu verder richting Aken.

Ik rij Eupen uit via een stijl klimmetje en zie een bord ‘Raeren’ staan. Prima, want dat ligt onder Aken.

Ik rij over een prima asfaltweg door een dicht bos, lekker met de handjes op het platte Aerostuur.

Op een gegeven moment kruis ik een mooi fietspad langs een oude spoorlijn, een of andere bekende Duitse Landelijke Fietsroute. Dat ging lekker, mooi glad asfalt, beetje aflopend en beetje windje mee.

Bij Aken rij ik een oud verlaten station in/op, een beetje lijkend op dat wat we ooit in Hombourg gezien hebben tijdens de Voerstreek-mtb ritjes.

Nu een beetje spoorzoeken richting Vaals. Eerst op de tast rijdend kwam ik door een heel oud stukje Aken, bij de Napoleonsberg. Allemaal kasseien en prachtige oude pandjes. Uiteindelijk toch de goede kant op naar Vaals.

Nu nog even de Camerig over. In de stukjes afdaling daarvan en de bochten merk ik dat de Canyon toch echt wat zekerder / minder zenuwachtig stuurt. Even die voorvork-inserts draaien is dus een aanrader voor iedereen met een Aeroad boven de 25 jaar oud ?.

Nu nog de bult op van Epen naar Eperheide, de Loorberg af en weer thuis.

Een mooi gevarieerd rondje van dik 100 km en 1400 hm.

Auteur: Siem