Trapaslager

‘Kan jij om 7 uur ?’ Vroeg Post gistermiddag stiekem buiten de FK-app om. ‘Is het nog een beetje licht’ voegt ie daaraan toe.
Ik haalde 7 uur ook en zonder al te veel tam tam te maken op de FK app zo gezegd zo gedaan.
Ik raakte (echt waar) nog even verdwaald in het Maaslandse bos op weg naar Post z’n huis, maar kwam nog redelijk op tijd bij Post aan.
Die stond zowaar al klaar dus karren maar.
Op de Hofsingel hoorde ik een verontrustend kraakje uit Post z’n Niner. Klonk als een niet in een heel beste conditie verkerend kogellager.
‘Ja dat hoor ik wel vaker, maar het is ook ineens weer weg’ probeert Post mij (en vooral zichzelf denk ik) gerust te stellen.
Ik zeg nog dat als je na elk ritje je ketting even schoonveegt met een doekie en opnieuw in-olied je automatisch het een en ander van de hele aandrijving checken. Post reageert niet / doet net of ie mij niet hoort.
Afijn, bij de Blauwe Brug in de Zuidbuurt toch maar even afstappen. Blijkt het hele trapaslager naar de klote te zijn en heeft de trapas bijna een cm speling……
Mazzel Post, ik ga Laurens oppikken.
Zo gezegd zo gedaan, keurig half 8 rij ik bij Laurens het slop in.
Gezamenlijk rijden we via de kanovijver Maassluis uit richting Vlaardingen. Hier nog wat gravel en dan pakken we een stukkie BP mee. We rijden snel een gaatje dicht naar een drietal andere mtb’ers. De ondergrond is gortdroog en dus gruizig, ook omdat er nieuw gravel / puin op de paden is gegooid. Geen goede omstandigheden voor pr’s, maar dat was sowieso niet de bedoeling. We draaien het parcours af en pakken nog wat gravel- en graspaden.
Overal zijn de graspaden keihard : door de koude kittige oostenwind van de laatste dagen is het hard en droog geworden.
Behalve het pad door het riet vanaf de watersportvereniging Bommeer : daar reden we nog op sommige stukken door een zachte 10 cm dikke laag drek…..
We gaan verder achter Holy richting de Schie. Even verderop gaan we linksaf parallel aan de A4 over het fietspad. Laurens hoopt nog even een zojuist gepasseerde wielrenner bij te halen maar die is al net even te ver weg. Gelukkig denk ik, want het ging al hard zat (35 km/u op de noppen).
We houden alsnog een lekker tempo aan, Lau op kop. Ik voel me verplicht over te nemen en doe dat ook maar dat had niet gehoeven.
Bij Delft pakken we nog wat gravelpaden en het paardenpad langs de A4 terug.
Dan over het asfalt langs de Gaag naar huis.
Nog even het Commandeurskaadje en dat was het wel weer voor de woensdagavond.
Post heeft zowaar nog even een solo rondje gedaan op z’n racert. En is zelfs op eigen kracht en zonder dat er een Amber Alert is verspreid thuis gekomen !!!

Auteur: Siem