Siem naar Goeree midden in de nacht

Na een heerlijk nachtje slapen, twee dikke boterhammen en een bakkie ☕️kom ik tot de ontdekking dat ik de pont van half 8 niet haal.
Maar wel die van 7:10 !
Zelfs nadat ik nog even snel een blokkie om ben geweest met m’n 2 rooie rakkers. Janneke doet straks het echte rondje dus ik ben vrij wat dat betreft vandaag.
Dus in de klikpendalen en naar de aanlegplek.
Het zonnetje is al lekker bezig de rijp van het gras (door de vorst aan de grond van vannacht) te fikken, heerlijk.
Er staat weinig wind, dus dat is ook weer eens lekker.
Ik rij aan boord van de Corona-proof pont en ben bijna de enige. Heerlijk rustig !
Aan de overkant pak ik nog wel de paadjes rechtsom Rozenburg alvorens de rit over het asfalt naar Stellendam aan te vangen.
Stellendam is mijn doel : de nieuwe mtb route daar is volgens Dijkx en Kooij echt de moeite waard. En zo pak ik ook nog wat km’s.
Met het briesje en de zon in m’n rug en de soepel draaiende pedalen van de Canyon Lux waan ik mijzelf (alweer) de meest gelukkige man van Nederland. Toch maar mooi dat wij dit soort dingen van Mark 3 allemaal nog mogen doen. Topgozert !
N.a.v. de omschrijving van Dijkx had ik het idee dat de route tegen de klok in zou gaan, omdat hij bij/na Havenhoofd ‘opgestapt’ was. Dat zou betekenen dat het bosje bij de binnenhaven van Stellendam de afsluiter zou zijn.
Dus dit bosje zou ik dan als eerste doen, en dan zou ik na de route te hebben gereden hier langs weer naar huis kunnen fietsen.
Inderdaad zie ik bij de houten fietsbrug aldaar het 1e mtb bordje.
Mooi, direct het bewuste bosje in.
Ooit ben ik hier met Jan en zelfs Retep (jaja, Retep) aan het pionieren geweest. Toen nog wandelpaadjes en dus verboden gebied voor fietsers.
Nu ligt er een heel gaaf mtb baantje : singletrack + wat bredere paden. Heel leuk !
Dan een stukje over het havengebied en terug naar de houten fietsbrug, zeggen de bordjes.
Dan gaat het verder naar het bos achter Stellendam. Ook hier ben ik ooit met Jan aan het flierefluiten geweest.
De route voert buitenom langs het bosje. Aan het eind zie ik nergens een pijl meer staan en ga op gevoel naar links. Nog steeds geen pijlen, dus zit verkeerd. Maar op eigen idee rij ik ook hier een paar leuke offroadpaden om uiteindelijk weer bij het dorp aan te komen.
Ik pak de Zuiderzeeweg (zo heet ie geloof ik) opnieuw naar de houten fietsbrug. Maar geen aansluiting richting Havenhoofd.
Dan maar het alternatieve maar illegale duinpad achter Havenhoofd om. Jan en onze 2 Arie’s kennen dit pad ook.
Dan even linksom terug, en de route oppikken tussen H’hoofd en Goedereede, waar ik dacht dat Dijkx’ avontuur begon. Ik zie de paadjes, maar tegen de richting in ☹️.
Fuckerdefuck !
Dan door naar Ouddorp en naar de uitkijktoren bij het gravelpad, waar de route officieel begint.
Op dit bekende (race)fietspad zie ik plots een pijl naar links, weer een bosje in. Ook hier een geinig paadje door een klein bos. Ik moet even stoppen voor een eend met jongkies en om m’n mobiel op te nemen : iemand heeft Finn ‘gevonden’ in het Sterretjesbos waar Janneke aan het wandelen is. ‘Laat hem maar los’ zeg ik, ‘dan gaat ie vanzelf wel weer naar Janneke’.
Na nog een stukkie fietspad en een zandstrook komt de uitkijktoren in zicht.
Dan het lange gravelpad naar Havenhoofd. Ook bekend bij de FK’ers die wel eens een rondje BH doen.
Aan het eind hiervan kom je dan weer achter Goedereede uit en volgt hier nog wat op en af over een dijk en weer een heel gaaf bosje.
Dan langs de in onbruik geraakte haven van Havenhoofd en via keiharde kleipaden door het gras richting de N57.
Ter compensatie (en omdat het leuk was) doe ik nog een keer het paadje door het bos bij de binnenhaven Stellendam.
Zo, klaar. Ik heb denk ik alles van deze route wel gedaan nu. Wellicht in een wat andere volgorde dan de routebouwers in gedachten hadden maar OK.
En inderdaad, het is echt een leuke route. Zeker de moeite waard voor elke FKer. Voor Johan wellicht nog net ff te veel lange rechte stukken erin ?
Ik eet ff snel een Mars en stap weer op om richting huis te gaan.
Het zonnetje schijnt nog steeds.
De vering gaat ‘uit’ en met de armen op het stuur kan ik nog aardig doorfietsen tegen de geringe maar wel voelbare NNO wind in, om om 11:06 weer een kaartje voor de pont te scoren.
Wat een perfecte ☀️dagochtend.
Nu een ☕️ !

Auteur: Siem